loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Gyimes völgye
GYIMES

Jó ha tudod

A gyimesi csángók ősei a 17–18. században csiki székely és moldvai magyar falvakból vándoroltak ki.

Három községük: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk a Tatros-folyó néhány száz méter széles, 30 km hosszú fővölgyében és annak mellékágaiban, az úgynevezett "patakokban" szétszórt házcsoportokban helyezkedik el.

 

“Önmaga ellen vétkezne, ki e gyönyörű havasi táj megtekintését elmulasztaná”.

A Gyimesi-hágón áthaladva a Csángóföld következik. Gyimesbükknél található az ezeréves határ, ott ér véget az ország, melyet István király Mária kegyeibe ajánlott. A romokon felkapaszkodva, a havasok völgyeiben kanyargó Tatros folyó mesebeli vargabetűket leírva öleli körbe a határdombot.

A Gyimes vidéke Csíkszeredától keletre közelíthető meg a 12A országuton. A mintegy 30 km hosszú szakaszon nem csak a gyönyörű tájat csodálhatja a turista, de egyedülálló látványnak számítanak a patakvölgyek kis szórványtelepülései, a porták kialakítása, az építkezés formája, a ma is egységes népi kultúra, viselet, szokások, zene és tánc. Tulajdonképpen a Tatros folyó felső vízgyűjtő területét foglalja magába a vidék. Lakói a római katolikus vallású gyimesi csángók, a székelység egyik sajátos etnikai csoportja. Gyimes a közép- és felcsíki helységek legeltető tulajdona volt.

A lakosság, a gyimesi csángók a XVII. századtól kezdve a csíki községekből menekültek ide az adó, a katonáskodás és a szolgaság elől.

A Gyimes völgyében három nagy - községet látogathatunk meg: Gyimesfelsőlokot, Gyimesközéplokot és Gyimesbükköt. A Tatrosba ömlő patakvölgyek szórványtelepüléseinek nevei a patak, esetleg az első betelepülő nevét viselik: Récepataka, Sántatelek, Komjátszáda,  Rajkópataka, Farkaspatak, Bothhavaspataka, Ránapataka, Görbepataka, Szűcsökpataka, Gáborok pataka.

Patakok országa

Fedezd fel a gyimesi patakok országát szépségét és értékeit

Események vidéki környezetben

Fedezd fel környékünk legfontosabb eseményeit
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Gyimes völgye

“Önmaga ellen vétkezne, ki e gyönyörű havasi táj megtekintését elmulasztaná”. A Gyimesi-hágón áthaladva a Csángóföld következik. Gyimesbükknél található az ezeréves határ, ott ér véget az ország, melyet István király Mária kegyeibe ajánlott. A romokon felkapaszkodva, a havasok völgyeiben kanyargó Tatros folyó mesebeli vargabetűket leírva öleli körbe a határdombot. A Gyimes vidéke Csíkszeredától keletre közelíthető meg a 12A országuton. A mintegy 30 km hosszú szakaszon nem csak a gyönyörű tájat csodálhatja a turista, de egyedülálló látványnak számítanak a patakvölgyek kis szórványtelepülései, a porták kialakítása, az építkezés formája, a ma is egységes népi kultúra, viselet, szokások, zene és tánc. Tulajdonképpen a Tatros folyó felső vízgyűjtő területét foglalja magába a vidék. Lakói a római katolikus vallású gyimesi csángók, a székelység egyik sajátos etnikai csoportja. Gyimes a közép- és felcsíki helységek legeltető tulajdona volt. A lakosság, a gyimesi csángók a XVII. századtól kezdve a csíki községekből menekültek ide az adó, a katonáskodás és a szolgaság elől. A Gyimes völgyében három nagy - községet látogathatunk meg: Gyimesfelsőlokot, Gyimesközéplokot és Gyimesbükköt. A Tatrosba ömlő patakvölgyek szórványtelepüléseinek nevei a patak, esetleg az első betelepülő nevét viselik: Récepataka, Sántatelek, Komjátszáda,  Rajkópataka, Farkaspatak, Bothhavaspataka, Ránapataka, Görbepataka, Szűcsökpataka, Gáborok pataka.