loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en de
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Gyimesi tanyavilág
GYIMES

Jó ha tudod

-van lehetőség esztenalátogatás programra

 

Területüket a XVII. századtól kezdték legelő bérletként benépesíteni. Gyimesközéplok 1721-től népesült be, amikor 19, kaszálót bérlő család fokozatosan letelepedett. A kis telepek lassan növekedtek, 1779-ben a Gyimes völgyének lakossága 550 fő körül lehetett. Fő foglalkozásuk a pásztorkodás volt, a nagy kiterjedésű kaszálók elsősorban a szarvasmarha-tenyésztésnek, míg a havasi legelők a juhtenyésztésnek kedveztek. Ez képezte a gazdasági élet alapját, ehhez adódott még a fafeldolgozás, fakereskedelem. A havasi legelők birtokba vétele fokozatosan történt: az „erdőlés” nyomán egyre több természetes kaszálót tudtak hasznosítani.

A csángó életmód sajátossága a kalibázás. Tavasszal a gyimesiek kiköltöznek állataikkal a nyári szállásra, majd ősszel Szent Mihály napját követően hazaköltöznek a téli szállásra. A gyimesi ember az önellátásra rendezkedett be, különösen az épületek építése, az élelem, ruházat előállítása terén.

Gyimesi Tájházak

Fedezd fel a gyimesi tájházak szépségét és értékeit

Programajánlatok vidéki környezetben

Események vidéki környezetben

Fedezd fel környékünk legfontosabb eseményeit
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Gyimesi tanyavilág

Területüket a XVII. századtól kezdték legelő bérletként benépesíteni. Gyimesközéplok 1721-től népesült be, amikor 19, kaszálót bérlő család fokozatosan letelepedett. A kis telepek lassan növekedtek, 1779-ben a Gyimes völgyének lakossága 550 fő körül lehetett. Fő foglalkozásuk a pásztorkodás volt, a nagy kiterjedésű kaszálók elsősorban a szarvasmarha-tenyésztésnek, míg a havasi legelők a juhtenyésztésnek kedveztek. Ez képezte a gazdasági élet alapját, ehhez adódott még a fafeldolgozás, fakereskedelem. A havasi legelők birtokba vétele fokozatosan történt: az „erdőlés” nyomán egyre több természetes kaszálót tudtak hasznosítani. A csángó életmód sajátossága a kalibázás. Tavasszal a gyimesiek kiköltöznek állataikkal a nyári szállásra, majd ősszel Szent Mihály napját követően hazaköltöznek a téli szállásra. A gyimesi ember az önellátásra rendezkedett be, különösen az épületek építése, az élelem, ruházat előállítása terén.